Loredana Cristina

Despre siguranța pacientului

17 Septembrie – Ziua mondială a siguranței pacientului

Pacientul reprezintă, pentru întreaga echipă medicală de îngrijire, punctul central. Fiecare profesionist, pe ramura sa de specialitate, se străduiește să creeze cele mai bune condiții astfel încât pacientul să se poată îndrepta, pas cu pas, în ritmul său, către restabilirea stării de sănătate.

Relația cadre medicale – pacient se bazează printre altele și pe siguranță. Cu alte cuvinte, siguranța pacientului joacă un rol deosebit de important în procesul de recuperare și vindecare.

Dovezile arată că atunci când pacienții sunt tratați ca parteneri în procesul de îngrijire, se obțin câștiguri semnificative în ceea ce privește siguranța și satisfacția pacientului. Devenind membri activi ai echipei de îngrijire a sănătății, pacienții pot contribui la siguranța îngrijirii lor. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate

Starea de a fi în siguranță pe timpul tratamentului și îngrijirilor medicale necesare, oferă pacienților un mediu sigur unde ei se pot deschide și primi aceste servicii în scopul de a reveni la starea de sănătate.

Un aspect important în construirea și menținerea stării de siguranță a pacienților este comunicarea și mai ales, comunicarea focusată pe felul cum se simt pacienții, pe starea lor emoțională. Studiile de specialitate arată că starea emoțională a pacienților influențează procesul de vindecare.

Așadar, o stare emoțională pozitivă favorizează o recuperare mai rapidă. Dar ce face pacientul cu toate acele emoții de teamă, frică, rușine, vină, stări care îl copleșesc pur și simplu?

O modalitate benefică și la îndemână este a căuta o comunitate care să însoțească și să ajute pacientul să se descurce cu aceste emoții puternice. Un terapeut, un consilier sau un psiholog poate crea un mediu sigur pentru pacient și îl poate ghida să învețe cum să își regleze emoțiile. O altă alternativă mai sunt și grupurile de suport special create pentru pacienții oncologici, de exemplu și nu numai.

În cadrul unui grup de suport pacientul învață, printre altele, cum să-și gestioneze emoțiile. Comunicând cu alți oameni aflați într-o situație asemănătoare, crește sentimentul de siguranță. Pacientului îi crește speranța, devine mai optimist și poate începe să spere la vindecare. Se poate mobiliza către un scop și astfel îi crește motivația interioară. Este dispus să depună eforturi și își dorește el pentru sine să-și recupereze echilibrul interior și starea de sănătate.

„Înainte de a vindeca pe cineva, întreabă-l dacă este dispus să renunțe la lucrurile care l-au îmbolnăvit.” – Hipocrate

Un pacient care a învățat cum să își gestioneze emoțiile, să și le regleze, se poate simți și în siguranță pe durata tratamentului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *