Loredana Cristina

Despre relația Îngrijitor-pacient

Recomandări pentru Îngrijitori

Fie că vorbim despre pacienții din spitale, azile ori despre cei care se află la domiciliu, fiecare dintre aceștia are o conexiune cu persoana care se ocupă de ei. Persoana care îngrijește poate fi infirmiera, asistenta medicală, cineva din familie sau chiar o terță persoană care se ocupă de întregul proces de îngrijire la domiciliu.

Această legătură dintre persoana care îngrijește și pacient, acest raport, este unul viu, modelabil și extrem de important. Îndrăznesc să numesc acestă conexiune care se creează permanent și în mod real, pilonul pe care se bazează procesul de recuperare și de vindecare al pacientului.

Conform DEX-ului, relația se definește astfel:

RELÁȚIE, relații, s. f. 1. Legătură, conexiune, raport între lucruri, fapte, idei, procese sau între însușirile acestora. 

Relația care se creează între cei doi, îngrijitor și pacient, are nevoie să fie și ea îngrijită, drenată, aerisită, curată, menținută la un nivel optim și benefic, pentru ambele părți.

Ca orice altă relație, și acesta se bazează pe un melanj alcătuit din comunicarea dintre cele două părți și anume îngrijitor și pacient, starea psiho-emoțională și mai ales, intenția fiecăruia cu care intră în relație.

Comunicarea și mai ales, starea psiho-emoțională a îngrijitorului joacă un rol important în relaționarea cu pacientul și mai mult decât atât, poate influența pozitiv sau chiar negativ, evoluția și starea de sănătate a pacientului.

Ca urmare a experienței mele alături de pacienți dar și a cursurilor de specializare făcute în acest sens, am adunat într-un scurt video câteva recomandări pentru voi, cei care însoțiți pentru o vreme alți oameni care trec prin boală ori se află în ultima etapă a vieții lor.

Indiferent de vârstă și de gradul de sănătate, ființa umană are o senzitivitate interioară și percepe felul cum este tratată, îngrijită. Omul simte!

Tu cu ce intenție îngrijești?

Îngrijește cu iubire…

… din lumina inimii!

*** Imaginile și muzica folosite în acest articol sunt preluate de pe Pinterest și Apple Store

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *